Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Augusztus 24. 11:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Országos tiszti főorvos: nincs járványveszély Magyarországon a bevándorlók miatt

Országos tiszti főorvos: nincs járványveszély Magyarországon a bevándorlók miatt

Nincs járványveszély Magyarországon, mivel a bevándorlók nem terjesztenek olyan kórokozókat, amelyek veszélyt jelentenek a lakosságra - mondta az országos tiszti főorvos hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Paller Judit közölte: járványügyi kockázat viszont van, mivel a bevándorlók egészségügyi állapotát nem ismerik, és származási országukban más járványügyi szabályok érvényesek.
A magyar lakosság azonban védett, köszönhetően többek között a magas oltottságnak - emelte ki a tiszti főorvos.
Hozzátette: a migránsok elsősorban szifilisszel, hepatitis B-vel és C-vel, valamint HIV-vírussal fertőzöttek, ezek a betegségek azonban nemi úton, illetve vérrel terjednek, így a fertőződéshez szoros kontaktusra lenne szükség. A bevándorlóknak segítő önkéntesek sincsenek veszélyben, ha betartják az előírásokat, tehát használják a megfelelő védőfelszereléseket, és ügyelnek a rendszeres fertőtlenítőszeres kézmosásra - mondta.
Paller Judit beszélt arról is, hogy nagyon nehéz a migránsokat megvizsgálni. Hiába írják ugyanis elő a jogszabályok, hogy a menekültstátuszért folyamodó, befogadóállomásokon elhelyezett külföldiekről értesíteni kell a járási tiszti főorvost, aki elrendeli a szűrésüket, a 14 ezer behívottnak eddig csupán öt százaléka, mintegy 500 ember jelent meg a vizsgálatokon. További problémát jelent, hogy később ők is "eltűnnek", ezért megfontolandó lenne, hogy a szűrés időtartamára olyan helyen tartsák őket, ahonnan nem tudnak elmenni - hangsúlyozta.

bjr \ bti \ bhi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket