Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Szeptember 03. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Megint szárnyal a svájci frank - ismét 250 forint fölött jegyzik az alpesi devizát

Megint szárnyal a svájci frank - ismét 250 forint fölött jegyzik az alpesi devizát

Ismét elpattant a húr a svájci franknál, a forinttal szembeni jegyzések ugyanis átlépték újfent a 250-es szintet.

A hét első része a svájci frank tempós gyengüléséről szólt: a UBS bejelentése, mely szerint extra díjat vet ki bizonyos frankbetétekre, illetve a megjelent gyenge makrogazdasági adatok csökkentették az alpesi deviza vonzerejét.



Az EUR/CHF keresztárfolyam – amely nem oly régen még a paritással kacérkodott – megközelítette az 1,20-as szintet-írták a CIB elemzői. Itt azonban megtorpant, majd a gyengülést újra erősödés váltotta: a kurzus mára az 1,10-es szintre süllyedt, miután a piac megértette a gazdasági miniszter korábbi nyilatkozatát: Svájc nem tud harcolni a frank erősödése ellen, együtt kell éljenek erős devizájukkal.

Közben a svájci gazdaság a várakozásoknak megfelelően 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévi 0,6 százalék után. Ilyen alacsony gazdasági teljesítményt 2009 óta nem mértek. A svájci export az első negyedévi 3,4 százalékos növekedés után 1,3 százalékos hanyatlást mutatott, és a beruházások is visszaestek. Nem meglepőek az adatok, hiszen a frank erősödése nagymértékben rontotta a növekedési kilátásokat, amelyre már a jegybank is felhívta a figyelmet, a fogyasztói és üzleti bizalom a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkentek az elmúlt néhány hónapban, de a lassulásért leginkább a romló világgazdasági kilátások, illetve az európai és amerikai adósságválságtól való félelem, a svájci frankba történő menekülés a felelősek elsősorban. A jegybank legközelebb szeptember 15-én tartja kamatdöntő ülését. Egyes elemzői vélemények szerint, amennyiben a jelenlegi ütemben esne tovább az export az előttünk álló negyedévekben, úgy statisztikai értelemben véve, könnyen recesszióba fordulhatna a svájci gazdaság, azaz eljöhetne 2 olyan negyedév, amikor negatív negyedéves GDP-mutatót kalkulálnak-írták a Quaestor elemzői. Londoni elemzők szerint drámai exportlassulásra és ennek következtében igen gyenge gazdasági növekedésre kell felkészülnie Svájcnak az erős frank miatt. A Capital Economics szerint kétséges, hogy a jegybank hosszú ideig féken tudja tartani a frankot.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: frank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket