Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Augusztus 31. 07:35, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Jogerős a Dózsa György úti halálos baleset gyanúsítottjának házi őrizete

Jogerős a Dózsa György úti halálos baleset gyanúsítottjának házi őrizete

A Fővárosi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a májusi Dózsa György úti halálos gázolás gyanúsítottjának házi őrizetét.

Az eddigi adatok szerint a férfi május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül, a megengedett sebességet jóval túllépve haladt személygépkocsijával Budapesten, a XIII. kerületi Dózsa György úton, a külső forgalmi sávban. A gyanúsított járműve a Kassák Lajos utcai kereszteződésnél összeütközött egy másik, a Dózsa György úton, a Tüzér utca irányából érkező, a kereszteződésnél balra kanyarodó, a belső forgalmi sávban szabályosan közlekedő személyautóval. Az ütközés következében a járművek felsodródtak az út jobb oldalára, ahol a trolibusz megállójában elütöttek három embert.

A baleset következtében a szabályosan közlekedő jármű két utasa meghalt, ketten súlyosan, ketten könnyebben megsérültek.

A vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított korábban kokaint fogyasztott. A cselekmény így halálos közúti baleset gondolatlan okozásának és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer-birtoklásnak a megállapítására lehet alkalmas.

A Fővárosi Főügyészség bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását, de augusztus 21-én a Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon házi őrizetet rendelt el. Az ügyész előzetes letartóztatás elrendeléséért fellebbezett.

A másodfokú bíróság is megállapította, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, és a bűncselekményeket folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el: közúti veszélyeztetés, garázdaság és testi sértés miatt eljárás folyik ellene. A törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú döntése megfelel a szükségesség és az arányosság elvének, a házi őrizettel kiküszöbölhető a bűnismétlés veszélye, megakadályozza a gyanúsítottat abban, hogy részt vegyen a közlekedésben - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket