Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Február 10. 18:06, hétfő | Belföld
Forrás: mti/Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Jelentősen nőtt az iskolák és a kórházak elleni kibertámadások száma

Jelentősen nőtt az iskolák és a kórházak elleni kibertámadások száma

Tavaly jelentősen nőtt az oktatási intézmények valamint az egészségügyi intézmények, kórházak elleni kibertámadások száma

– emelte ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) vezetője hétfőn Budapesten azon a sajtótájékoztatón, amelyet az NBSZ NKI, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ, mint az Európai Unió Safer Internet Program hazai konzorciumvezetője) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közösen tartott Budapesten.

Bencsik Balázs elmondta, hogy az adathalászat és a zsarolóvírusok terjedése jelenti a fő problémát. Kiemelten fontosnak ítélte, hogy az emberek felismerjék az ilyen támadásokat és elkerüljék például az adatlopást.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy például adózási szezonban megsokszorozódnak az ilyen támadások.

A mobileszközöket érintő fenyegetések kapcsán azt hangsúlyozta, továbbra is terjednek veszélyes applikációk.

Kiemelte: oldalaikon számos tájékoztató, oktató anyag található a biztonságos internethasználatról, a személyes adatok védelméről. Hasznos anyagok vannak a www.saferinternet.hu, a www.nki.gov.hu, a www.gyermekmento.hu, a www.police.hu oldalakon - ismertette. Hozzátette: az NKI Facebook és Instagram oldalán is folyamatosan megosztják az aktuális információkat.

Kedden lesz a biztonságos internet nap. Az NBSZ NKI, az NGYSZ és az ORFK közösen kívánja felhívni a szülők és gyermekek, a fiatalok és az idősebb korosztály figyelmét arra, hogy az online tér, a digitális eszközök milyen veszélyeket rejthetnek, ha azokat nem a kellő és tudatos biztonsággal használják.

Szabó Henrik, az ORFK bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense elmondta: a témában a megyei, városi rendőrkapitányságok tavaly összesen 541 iskolában 1055 foglalkozást tartottak, ezeken több mint 34 ezer gyermek vett részt. Ezeken kívül is még számos előadást szerveztek szülőknek, pedagógusoknak.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatalokra, ebben a szülőknek nagy a felelőssége. Mellettük viszont az idős korosztály nevelése is fontos - hangsúlyozta.

Az alezredes a biztonságos internethasználathoz hat témát rendelt: technikai védelem, személyes adatok védelme, online vásárlás és pénzügyek, virtuális kapcsolatok, mobileszközök biztonsága, felhasználói fiókok.

Kurkó Zsuzsanna, az NGYSZ Safer Internet Program projektkoordinátora elmondta: a keddi (safer internet day) biztonságos internet nap egy világkampány, amelyhez most már több mint 150 ország csatlakozott.

Kiemelte: az internet egyértelműen hasznos, munkánkat felgyorsítja, megkönnyíti, de a hasznos információk, közérdekű hírek mellett a káros tartalmak, álhírek is terjednek a neten. A lehetőségek mellett számos ismeretlen veszélyt jelent az internet - értékelt.

Kitért arra is, hogy az elmúlt egy hónapban több olyan esemény történt, amelyeket jelentősen befolyásolt a média. Példaként említette, hogy a média és a közösségi média révén azonnali reakciókat váltott ki egy közszereplő nyilatkozata, ami a családját zaklató üzenetekig terjedt. Emellett azt is láttuk, hogy milyen gyorsan a köztudatba került egy vírus, bárki követhette egy kórház gyors felépülését, továbbá napjainkra az azzal kapcsolatos álhírek jelentenek problémát - szögezte le.

Az NGYSZ az eseményen kiosztott háttéranyagában azt írta, hogy keddre figyelemfelkeltő eseményt szervez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületében, amelyre hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket és multinacionális cégek képviselőit is várják.

A biztonságos internet nap szlogenje 2020-ban ismét az Együtt egy jobb internetért! A biztonságos internet napját minden év második hónapjának második keddjén tartják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket