Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Február 10. 07:22, péntek | Belföld
Forrás: mti

Jégtorlaszok miatt nagy az árhullám a Tiszán - Helikopterről figyelik

Jégtorlaszok miatt nagy az árhullám a Tiszán - Helikopterről figyelik

A Tisza egyes szakaszai megközelíthetetlenek, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése néhány órán belül helikopterrel indul el, hogy felmérjék a Tiszán beszorult jégtorlasz helyzetét

- mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Siklós Gabriella kifejtette: a legfrissebb adatok szerint a Tiszán - ahol a felső szakaszokon már harmadfokú az árvízi készültség - Záhonynál csaknem 80 centimétert apadt a víz szintje, és alatta, Tuzsérnál, ahol az éjszaka még áradt, szintén megindult az apadás.

Fényeslitke térségében van viszont egy S-kanyar, ahol beszorult egy jégtorlasz. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik, hogy ez a torlasz mennyire duzzasztja vissza a vizet. Itt a reggeli órákban helikopterrel mérik fel a térséget, hogy a szakemberek lássák, hol van a jégtorlasz eleje és vége, majd délelőtt Záhonyban tanácskoznak arról, milyen beavatkozásokra van szükség.

Az OVF szóvivője kiemelte azt is, hogy a Tisza alsóbb szakaszait is folyamatosan figyelik a szakemberek, mert ott is vastag jégtáblák szorultak be. Tiszadobnál folyamatosan dolgozik egy jégtörő hajópár, hogy megtisztítsák a tiszalöki erőmű térségét. Itt, "nagyon kedvezőtlen esetben" az is előfordulhat, hogy a jégtorlaszok annyira vissszaduzzasztanak az erőmű alá, hogy nem tudják üzemszerűen működtetni a tiszalöki erőművet.

A belvízi helyzet továbbra is az Alföldön a legrosszabb - mondta az OVF szóvivője. Hozzátette, a szolnoki, gyulai, szegedi, debreceni vízügy sok szakaszon első-, illetve másodfokú készültség mellett védekezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket