Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. December 28. 18:40, péntek | Helyi
Forrás: Dombó Média

János-napi boráldás

János-napi boráldás

A Dombóvári Kertbarát Egyesület nyolcadszor hívta János-napi boráldásra és -szentelésre a helyi, valamint a környékbeli vincelléreket.

December 27-én immár negyedszer gyűltek össze a Kertvárosi Katolikus Közösségi Házban a szőlősgazdák, akiknek a magukkal hozott újboraira Isten áldását kérte dr. Hegedüs János.
- A bor vidámítsa meg az ember szívét! - idézte a 104. zsoltár egyik gondolatát a római katolikus plébános, aki aztán meg is szentelte a palackozott fehér, rozé és a vörös nedüket.
Király Gábor, a Dombóvári Kertbarát Egyesület elnöke két üveg jófajta szőlőhegyi borral köszönte meg az áldást és a szentelést dr. Hegedüs Jánosnak. A civil egyesület tagjai és vendégeik aztán meg is kóstolták az általuk gondozott szőlőből készített itókákat.

A Szent János-napi boráldás eredetéről
A legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Szent Jánosnak, hogy akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha kiürít egy mérgezett borral teli kelyhet és az nem árt neki. A mérget először megitatták két gonosztevővel, akik azonnal meghaltak. Szent János imádkozott, megáldotta a mérgezett boroskelyhet, kiitta és semmi baja nem lett, köpenyét pedig a gonosztevőkre terítette, akik feltámadtak.
A XVIII. század közepéig a karácsony három napig tartott. A katolikus hívők az az ünnep utolsó napján Szent János evangélistára emlékeztek. Hajdanán ekkor valamennyi család bort vitt a templomba annak érdekében, hogy arra a pap áldását kérje. A megszentelt nedünek ugyanis olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet. A szőlősgazdák a miséről hazatérve a pincéikben az azokban sorakozó hordók mindegyikébe öntöttek egy keveset az itókából azért, hogy ne romoljon meg a „hegy leve”. A János nevű férfiak december 27-én szőlőhegyi mulatságra hívták meg rokonaikat és barátaikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 16:25, csütörtök | Helyi

Dombóvári győztese van a CineFest Filmfesztivál diákfilm pályázatának

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik díjazottja a dombóvári Juhász Barnabás.

2024. Szeptember 18. 09:56, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 17. 13:17, kedd | Helyi

Két baleset is történt Kapospula és Attala között pár nap alatt

Mindkét esetben súlyos sérülés történt.

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.