Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2017. Július 15. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Harmadszor lett magyar állampolgár egy most 99 éves temesvári asszony

Harmadszor lett magyar állampolgár egy most 99 éves temesvári asszony

Harmadszor lett magyar állampolgár egy most 99 éves asszony, aki temesvári otthonában tette le pénteken az állampolgári esküt.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa közölte: Zalutchi Margit még a trianoni döntést megelőzően, 1918. június 8-án a Szilágy megyei Kárászteleken született. A születésekor megszerzett, majd a trianoni döntést követően elveszített állampolgárságát a 2. bécsi döntés után újból magáénak tudhatta rövid időre. Magyarságtudata a határok többszöri megváltozása után egyre erősödött, és ismét igényelte a magyar állampolgárságot.

Az idős asszony a Temes megyei Öregfaluban (Pustinis) volt óvónő 1973-as nyugdíjazásáig. Férje elvesztése után Temesvárra költözött, és azóta ott éli nyugdíjas éveit.

Csulák Péter kolozsvári konzul az MTI-nek elmondta: Margit néni a háza kapujában várta az eskütételre érkező vendégeket, és - noha felajánlották neki, hogy üljön le - a ceremónia egész ideje alatt állva maradt. "Úgy láttam, hogy ragyogó állapotban van, büszke a magyarságára, és szomorúan tapasztalja, hogy nem mindenki olyan kitartó ebben mint ő" - tette hozzá a konzul.

Az idős asszony kiigazította a telefonon nyilatkozó konzult, megjegyezvén, hogy nem éppen tökéletes az egészségi állapota: egyensúlyzavarai vannak, és nem hall már jól. Zalutchi Margit az MTI-nek elmondta: nem születtek gyermekei, így az unokahúga és távolabbi rokonok társaságában örvendhetett az újból megszerzett magyar állampolgárságnak. "Nem tudom elmondani, hogy milyen nagy öröm ez nekem" - mondta elérzékenyülten az MTI-nek telefonon nyilatkozó idős asszony.

Címkék: állampolgár, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.